6 Solekan Seperti Ini Rupanya HARAM Bagi Perempuan

Hati-Hati !!! 6 Solekan Seperti Ini Rupanya HARAM Bagi Perempuan .. !!! | Lumrah buat wanita untuk kelihatan cantik dan bergaya baik didepan suami, mahupun didepan orang ramai. Alatan solek dan produk-produk kosmetik sudah sebati buat mereka.

Maka tidak hairanlah jika wanita lebih banyak menghabiskan wang daripada lelaki semata-mata ingin menjaga penampilannya agar sentiasa cantik dan mempesona.

Namun, perlu diketahui bahawa tidak semua dandanan itu halal. Ada beberapa cara berpakaian wanita yang ternyata bertentangan dengan ajaran islam.

Contohnya berpakaian seperti wanita kafir yang tidak pernah solat berwudhu kerana takut make upnya luntur terkena air. Ini sudah sangat salah, jadi sudah jelas melanggar aturan islam.

Bagi wanita muslimah, sebaiknya hati-hati ketika ingin berpakaian. Kerana 6 dandanan seperti ini rupanya haram buat wanita muslim.

1. BERLEBIHAN DALAM BERHIAS, Dandan yang diharamkan pertama adalah berlebihan dalam berhias, seperti memakan banyak masa semasa mencari kosmetik atau perhiasaan yang diingini. Lalu, juga menghabiskan banyak wang untuk membeli kosmetik dan juga perhiasaan tersebut.

“Sesungguhnya pembaziran itu adalah amalan syaitan, mahkluk yang sangat ingkar kepada Tuhannya,” (QS. Al-Israa ayat 27).

2. MENGHABISKAN BANYAK MASA DIDEPAN CERMIN, Sesungguhnya yang berlebih-lebihan itu sangatlah tidak baik. Menghabiskan banyak masa bersolek di depan cermin dengan berbagai macam make up adalah cara dandan yang haram untuk wanita muslim.

3. MENGUBAH CIPTAAN ALLAH, Ramai wanita sekarang ini nak cantik, tapi sayangnya kecantikkannya itu dilaknat. Bulu kening yang ciptakan Allah dicukur nipis, kemudian diukir dengan pensel warna. Nak cakap kerja sendiri lagi cantik berbanding Allah ke?

Rasulullah melaknat perempuan yg mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari)

4. MENYAMBUNG RAMBUT, Seterusnya, berhias yang haram buat wanita adalah menyambung rambut. Menyambung rambut diharamkan bagi wanita muslim kerana boleh membahayakan diri mereka sendiri.

Rasulullah SAW bersabda, “Allah melaknat wanita yang menyambung rambut dan meminta disambungkan rambutnya.” (HR. Al-Jami ‘ash-Shaghir).

5. BERDANDAN MENYERUPAI LAKI-LAKI, Berpakaian tidak hanya menggunakan kosmetik, juga menggunakan pakaian dan perhiasaan. Wanita yang suka berpakaian dengan menyerupai laki-laki seperti menggunakan pakaian lelaki adalah haram hukumnya.

Rasulullah SAW bersabda, “Allah melaknat wanita yang menyerupai laki-laki.” (HR. Al-Jami ash-Shaghir).

6. MEMBUKA AURAT, Membuka aurat adalah haram baginya baik laki-laki maupun perempuan. Aurat hanya boleh dilihat oleh muhrimnya saja, selain itu dosa baginya.

Rasulullah SAW bersabda, “Laki-laki tidak boleh melihat aurat laki-laki lain, dan wanita tidak boleh melihat aurat wanita yang lain,” (HR. Muslim).

Tidak salah untuk kelihatan cantik, tetapi berpada-padalah dan ikutlah syariat islam. Sudah jelas jika wanita yang berpakaian secara berlebihan itu adalah tidak baik dan bahkan berdosa.

Jadi, jika anda seorang wanita muslimah, sudah semestinya anda sedari hal ini untuk terhindar dari perbuatan maksiat dan juga dosa kepada Allah.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat