Anda Suka Campurkan Mie Dengan Nasi?

Anda Suka Campurkan Mie Dengan Nasi? Hentikan Mulai Sekarang Demi Kesihatan Anda | Mi merupakan salah satu makanan yang sangat digemari oleh banyak orang, apalagi mi segera. Mi ini sangat mudah kita buat, selain itu ini merupakan salah satu makanan wajib saat berpergian.

Namun ketika mi kita konsumsi dengan nasi, gangguan kesihatan akan muncul. Banyak orang Indonesia yang mengatakan sebelum makan nasi namnya tetap belum makan.

Padahal banyak sumber karbohidrat pengganti lain selain nasi Banyak orang Indonesia yang mengatakan sebelum makan nasi namnya tetap belum makan. Padahal banyak sumber karbohidrat pengganti lain selain nasi.

Salah satunya adalah mi. banyak sekali jenis mi yang sering kita temui, mulai dari mi ayam, mi aceh, mi bangka, mi kocok, mi tarik, mi telur, mi bakso, mi keriting, dan masih banyak lagi.

Salah satu mi yang menjadi kegemaran adalah mi segera, selain kerana mi ini mudah dibuat, kita juga boleh membawanya semasa menginap atau berkelah, rasanyapun sangat enak.

Namun ada beberapa orang yang akan mengambil mi dengan menggunakan nasi. Namanya orang Indonesia, pastilah apa-apa menggunakan nasi agar perut kenyang.

Dalam hal ini mi digunakan sebagai lauk pauk atau pelengkap saat dirumah tidak ada makanan. Namun siapa sangka cara tersebut boleh mengundang gangguan kesihatan pada tubuh.

Kerana pada dasarnya kedua-dua jenis makanan tersebut iaitu mi dan nasi sama-sama merupakan sumber karbohidrat.

Mi dan nasi mempunyai jumlah kalori yang sangat banyak jika kedua-dua makanan tersebut digabungkan, maka kita akan mngkonsumsi 600 – 700 kalor hanya untuk sekali makan, padahal dalam sehari kita hanya memerlukan 1200 – 1500 sahaja.

Bahaya dari kombinasi mengambil mi dengan nasi adalah kerana banyaknya kalori yang aka nada di tubuh kita.

Hal ini akan menyebabkan berlakunya peningkatan risiko kegemukan pada tubuh. Dan yang lebih parah lagi adalah risiko terkenanya diabetes.

Bukan hanya diabetes dan obesiti, hanya dengan makan nasi dan mi sahaja tidak mempunyai cukup nutrisi yang baik bagi tubuh.

Ditambah lagi mi instant itu sendiri mempunyai kandungan MSG yang sangat tidak baik jika masuk ke dalam tubuh apatah lagi jika dalam jumlah yang banyak.

Jika memang kita terpaksa harus mengambil mi, ada baiknya campurkan mi bukan dengan sumber karbohidrat lagi, kerana mi memang merupakan salah satu sumber karbohidrat.

Campurkanlah mi dengan sayur-sayuran, telur, ayam, daging, bakso, sosej, atau apaun yang memang baik untuk kesihatan seperti mengandungi protein, vitamin, nutrisi, dan juga pemakanan

Sumber: Tribunnews

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat