Berhatilah Jika Terlalu Banyak Cicak Di Rumah, Ada Maksud Yang Tersirat Disebalik Kemunculannya

Cicak memang salah satu haiwan yang sering dijumpai di rumah. Seringkali banyak najis cicak bertaburan terutama di ruang yang jarang digunakan atau di bilik mandi dan tandas.

Suara yang ditimbulkannya juga menjengkelkan terutama di waktu malam.

Berikut penjelasan mengenai bahaya cicak, mari simak dan bahagikan!

Ruqyah dan Hadits : Dalam dunia ruqyah, cicak termasuk makhluk pembawa sihir dan harus dibasmi. Didalam shahih Muslim, Sunan Abu Daud dan Jami ‘at Tirmidzi dari Abu Hurairah berkata:

Rasulullah saw bersabda, “Barangsiapa membunuh cecak maka pada awal pukulannya baginya ini dan itu satu kebaikan.

Barangsiapa yang membunuhnya dalam pukulan kedua maka baginya ini dan itu satu kebaikan yang berbeza dengan yang pertama. Jika dia membunuhnya pada pukulan ketiga maka baginya ini dan itu kebaikan yang berbeza dengan yang kedua.

Didalam shahih Muslim disebutkan: Barang siapa yang membunuh cicak pada satu kali pukulan maka baginya seratus kebaikan. Dan jika pada pukulan kedua maka baginya (kebaikan) berbeza dengan itu (yang

Didalam “al Mu’jam al Ausath” milik Thabrani dari hadits Aisyah berkata, “Aku mendengar bahawa Rasulullah saw bersabda,” Barangsiapa yang membunuh cicak maka Allah akan menghapuskan tujuh kesalahan atasnya. ”

Ibnu Majah meriwayatkan didalam “Sunan” nya dari Saibah Maulah al Fakih bin al Mughiroh bahawa dirinya menemui Aisyah dan melihat di rumahnya terdapat sebuah tombak yang tergeletak.

Dia pun bertanya kepada Aisyah, “Wahai Ibu kaum mukminin apa yang engkau lakukan dengan tombak ini?” Aisyah menjawab, “Kami baru saja membunuh cicak-cicak.

Sesungguhnya Nabi saw pernah memberitahu kami bahawa tatkala Ibrahim as dilemparkan ke dalam api tak satu pun binatang di bumi pada masa itu kecuali dia akan memadamkannya kecuali cicak yang adalah untuk menyemarakkan apinya.

Maka Rasulullah saw memerintahkan untuk membunuhnya. “Kitab” az Zawaid “menyebutkan bahawa hadis Aisyah ini sahih dan orang-orangnya boleh dipercayai.

Namun demikian bukan bererti setiap kali kita mendapatkan cicak perlu dibunuh kerana perintah didalam hadis tersebut bukanlah sebuah kewajiban akan tetapi disunnahkan membunuh setiap cecak yang membahayakan.

Penyakit : Selain media sihir, cicak juga merupakan pembawa kuman yang berbahaya. Tubuh cicak mengandungi bakteria berisiko iaitu bakteria Escherichia Coli atau E Coli.

Escherichia Coli telah dikenali sebagai mikrob yang boleh mengakibatkan sakit perut dan boleh membahayakan kesihatan tubuh. Apabila cicak terkena makanan, diharap untuk membuang makanan tersebut kerana dibimbangi sudah tercemar.

Najis Cicak : Dalam satu kajian, najis cicak juga terbukti boleh menembusi plastik. Kajian menunjukkan apabila tahi cicak terkena telefon bimbit, kotoran tersebut boleh merosakkan monitor handphone.

Oleh kerana itu, jika ada cicak di rumah berhati-hatilah. Sebaiknya kita cuba enyahkan cicak-cicak itu dari rumah.

MOHON SUBSCRIBE CHANNEL NASIHAT USTAZ, SEMOGA ADA AMALAN KITA UNTUK HARI INI, JOM BUAT SAHAM UNTUK AKHIRAT