Bersyukur Jika Terjaga Pukul Tiga-Lima Pagi Itu Tandanya Rahmat Allah

Ramai orang bangun di waktu yang sama waktu malam. Malangnya, fenomena ini selalu diabaikan. Namun, tahukah anda bahawa ini adalah cara tubuh dan Allah berkomunikasi dengan kamu.

Pengubatan tradisional Cina menggunakan titik tenaga untuk teknik akupunktur. Titik-titik tenaga ini berhubung dengan sistem jam yang dipercayai memberi tenaga untuk bahagian tubuh tertentu.

Jadi, dilihat dari masa kamu bangun di malam hari, tubuhmu sedang mengalami ransangan tertentu. Ini juga satu cara fizikal dan emosi menyampaikan masalah padamu.

Terbangun di tengah malam sebaiknya jangan diabaikan. Dalam pengubatan China, fasa tidur menjadi masa kita menerima tempahan dari Allah.

Pesanan-pesanan ini yang boleh mendedahkan perjalanan kerohanian kita. Jika kamu kesukaran tidur di antara pukul 9 hingga 11 malam, itu adalah tanda stress.

Ini adalah jam tidur bagi kebanyakan orang. Jika kamu malah merasa sukar tidur, tandanya kamu sedang stress dan khuatir. Solat hajat boleh jadi penyelesaian untuk masalah ini.

Bangun pada pukul 11 ​​malam hingga 1 pagi petanda kamu mengalami kekecewaan emosi. Pengubatan China kuno mengatakan bahawa ini adalah masa di mana pundi hempedu aktif.

Bangun pada jam ini menunjukkan kekecewaan. Cubalah untuk tenang dan memaafkan dirimu sendiri, maka akan membantu. Bangun antara pukul 1 hingga 3 pagi menunjukkan kemarahan.

Titik tenaga berhubung dengan hati. Bangun pada jam ini memnunjukkan bahawa kamu sedang marah dan mempunyai tenaga “Yang” berlebihan.

Cuba minum air sejuk dan meditasi agar boleh tidur kembali Jika kamu bangun pukul 3 hinggal 5 pagi, tandanya Allah sedang berusaha berbicara padamu.

Jam ini menunjukkan bahagian paru-paru dan kesedihan. Jika kamu bangun pada jam ini, maka dipercayai Allah sedang membimbing kita untuk jadi lebih baik.

Cuba bernafas perlahan dan berdoa agar boleh kembali tidur. Fasa bangun tidur terakhir adalah pukul 5 hingga 7 pagi. Jika kamu bangun pada jam ini, dipercayai kamu sedang memiliki emosi yang tertahan.

Begini cara Allah menyampaikan taufik dan hidayah kepada umatnya, Anda tak perlu langsung duduk, pergi ke bilik mandi, mengambil minum, atau malah tidur lagi. Tetaplah dalam kedudukan baring sambil membaca zikir yang diamalkan oleh Rasulullah ﷺ. Zikir apakah itu?

Dari Ubadah bin Shamit, dari Nabi ﷺ bersabda, “Siapa bangun di waktu malam lalu membaca :

‘Laa Ilaaha Illallaahu Wahdahu Laa syariikalahu, Lahul Mulku, Walahul Hamdu, Wahuwa’ Alaa Kulli Syai-in Qadiir. Alhamdulillaah Wasubhanallaahu Walaa Ilaaha Illallaahu Wallahu Akbar, Walaa Haula Walaa Quwwata Illaa Billaahi, ‘kemudian ia berdoa’ Ya Allah, ampuni Aku ‘atau berdoa pasti dikabulkan doanya. Jika ia berwudhu dan shalat, pasti diterima shalatnya, “(HR. Al-Bukhari).

Dari segi saintifik, ini petanda kamu mengalami masalah di usus besar namun boleh diatasi dengan renggangkan otot atau pergi ke tandas agar boleh kembali tidur.

Tubuh menyimpan begitu banyak rahsia. Jika kita belajar mengambil tahu dan mendengar, maka tubuh sebenarnya sedang memberi tahu kita maklumat. Kita juga boleh meningkatkan kesihatan fizikal dan spiritual dalam kehidupan kita.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat