Elakkan Makan Kepala Ikan Mulai Saat Ini

Elakkan Makan Kepala Ikan Mulai Saat Ini

Elakkan Makan Kepala Ikan Mulai Saat Ini Mengapa ? Inilah Penjelasannya | Di sebalik manfaat kesihatannya, ikan juga mempunyai toksin semulajadi yang tidak boleh dihilangkan dengan sistem dimasak atau dibekukan.

Masalahnya, ikan di laut Indonesia sekian banyak dan berprotein tinggi. Seperti diungkap Tubuh

Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) dalam bookletnya yang mengatakan, toksin Ciguatoksin misalnya, paling umum dijumpai. Racun ini datang dari dinoflagelata, mikroorganisma laut yang melekat serta tumbuh pada karang mati.

Ciguatoksin umumnya terkumpul pada organ dalam, kepala, dan sisik ikan. Toksin ini ada juga pada haiwan herbivor dan karnivor. Begitu juga dengan ikan yang hidup di karang, seperti Potato Gruper,

Tiger Gruper, High Fin, Gruper, Hump Head Wrasse, Flowery Gruper dan Leopard Coral Gruper (jenis kerapu).

Lalu bagaimana mengelak keracunan product perikanan? BPOM mencatat ada 7 mata yang butuh diperhatikan, iaitu :

1. Janganlah pengambilan product perikanan terutama ikan yang hidup di karang dalam jumlah besar

2. Janganlah pengambilan product perikanan yg tidak jelas style dan asal-usulnya

3. Kurangkan pengambilan ikan karang terutama yang ukurannya besar (diatas tiga kg)

4. Jauhi penggunaan kepala udang, kepala ikan serta organ dalam product perikanan kerana pengumpulan toksin di bahagian itu

5. Jauhi pengambilan organ dalam serta sisik ikan karang

6. Jauhi minuman mengandungi alkohol dan kacang-kacangan masa pengambilan ikan karang kerana boleh tingkatkan keparahan keracunan

7. Letakkan product perikanan pada suhu rendah untuk menghindar perkembangan bakteria

Sekian Terima Kasih,dipersilakan share jika bermanfaat untuk anda semua. Learn More : Apa Cerita

Tonton Video Di Bawah Ini Sampai Habis

SUPER MUDAH NIAGA ON LINE..

Saya mencari orang yg nak buat duit je…💎 Walaupun duit bukan segala segalanya, tapi dgn adanya duit banyak perkara boleh diselesaikan..👉Ada 2 cara utk. anda lakukan. Kalau ni pon anda ❎ mampu. Anggap lah ❎ada rezeki..✳Modal membeli barangan fingo bernilai Rm199.💎Fingo akan beri barang pilihan anda danboucer tambahan bernilai sehingga Rm398. ❎ rugi pun..✳Rajin share dan copy/paste.Alhamdullilah.Rezeki tak pernah salah alamat😍 setiap minggu ada duit extra masuk. Banyak pulak tu!! Kerja tak susah pon.. 😅‍‍💸‍‍Bonus sehari RM100 – RM500.💸Duit terus masuk ke akaun bank tiap2 minggu…‍Korang boleh cuba.Kalau korang nak.@ komen "NAK".. Saya ajar secara ditil bagaimana nak buat duit💸💸💸💸Wasap : Nikwww.wasap.my/+60176215181/

Posted by Fingo Application Shopping Malaysia on Selasa, 21 Januari 2020

Register disini>> Join Now

Wasap : Nik

www.wasap.my/+60176215181/

Leave a Reply