Hanya Arah Ini Syaitan Tidak Mampu Menggoda Manusia

Info Menafaat : Hanya Arah Ini Syaitan Tidak Mampu Menggoda Manusia Untuk Jadi Pengikutnya | Syaitan merupakan makhluk ciptaan Allah yang selalu menggoda manusia agar berbuat dosa dan ternyata hanya dari arah ini, syaitan tak kuasa menggoda kita.

Syaitan telah berjanji untuk terus menyesatkan manusia dengan pelbagai cara agar setiap manusia berpaling dari Allah SWT sehingga menjadi teman mereka di neraka kelak.

Syaitan akan menggoda manusia dari pelbagai arah tetapi hanya ada satu arah yang tidak dapat ditembusi oleh syaitan. Arah manakah itu?

Berjalan Atas, Hanya Dari Arah Ini, Setan Tak Kuasa Menggoda Kita Dalam QS. Al-A’raf telah dituliskan bahawa syaitan akan terus menyesatkan dan menggoda manusia agar berpaling dari Allah dan banyak melakukan dosa,

Selain itu mereka juga akan selalu menghalangi manusia untuk beriman dan bertaqwa kepada Allah SWT. Syaitan tidak henti-henti menggoda manusia dengan berbagai cara, mereka mengerahkan segala kemampuan dan menggunakan banyak tipu daya,

Untuk menyesatkan umat manusia sehingga manusia harus selalu waspada dan berlindung kepada Allah agar dilindungi dari godaan syaitan terhadap manusia yang sangat menyesatkan.

Selain itu dalam QS. Al-A’raf ayat 17 juga telah dijelaskan bahawa syaitan akan menggoda manusia dari segala arah yaitu dari arah depan, belakang, kanan, dan kiri.

Setan akan mengerahkan semua bala tenteranya untuk menggelincirkan semua manusia untuk berpaling dari Allah SWT. Apa maksud dari godaan setan dari segala arah iaitu arah depan, belakang, kanan, dan kiri?

Menurut Syeikh Ibnu Muflih, syaitan akan menggoda manusia dari arah depan iaitu berjalan akhirat. Manusia akan diperdaya oleh bisikan syaitan bahawa alam akhirat yang banyak digambarkan dalam Al-Quran dan hadis hanyalah kejuruteraan sahaja dan tidak ada kebenarannya.

Syaitan akan membisikkan ke dalam fikiran dan hati manusia bahawa neraka, syurga, dan hisab tidak pernah ada, semua itu hanyalah bualan semata sehingga manusia tidak perlu takut akan berbuat hal-hal yang menyimpang dari jalan Allah SWT.

Dengan adanya bisikan ini banyak manusia yang ragu akan adanya hari pembalasan setiap amal manusia di akhirat kelak.

Syaitan juga akan menggoda manusia dari arah belakang yang artinya adalah setan akan membuat manusia menjadi bimbang akan masalah duniawi sehingga mereka akan mendustakan akan semua kebesaran Allah SWT.

Manusia yang terbujuk dengan bisikan syaitan ini maka akan mengutamakan kehidupan duniawi dan mengesampingkan keimanannya kepada Allah SWT bahkan jika hal ini terus berlanjut maka mereka boleh berpaling dan tidak meyakini akan adanya Allah SWT.

Manusia akan berfikir bahawa mereka akan mempunyai kehidupan abadi di dunia sehingga mereka menimbun banyak harta dengan cara apapun.

Selain kedua-dua arah itu, godaan syaitan juga dari arah kiri dan kanan. Dari arah kiri syaitan akan membisikkan dan menggoda manusia agar selalu berbuat dosa dan maksiat tanpa merasa bersalah bahkan menjadi kebiasaan yang tidak sapat ditinggalkan.

Sedangkan dari arah kanan, syaitan akan mengaburkan kebenaran sehingga manusia akan melihat kebenaran dengan samar-samar dan kabur sehingga manusia dapat terjerumus dalam dosa.

Itulah ke-4 arah yang boleh diterokai syaitan untuk menggoda dan menyesatkan manusia, namun ada satu arah yang tidak dapat ditembusi oleh syaitan iaitu arah atas.

Menurut Imam Qatadah syaitan tidak mampu menggoda manusia dari arah atas kerana arah ini merupakan rahmad dari Allah SWT dan syaitan tidak boleh menggangu dari atas kerana Allah SWT berada di atas semua makhluk ciptaan-Nya.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat