Inilah Maksud Pahala Dua Kali Ganda Dalam Membaca Al-Quran

Info Manafaat : Inilah Maksud Pahala Dua Kali Ganda Dalam Membaca Al-Quran | Al-Quran merupakan kalam Allah SWT yang mengandungi semua tuntutan hidup manusia di dunia dan setiap muslim dianjurkan untuk membacanya walaupun hanya satu huruf saja.

Allah SWT telah menjanjikan pahala yang berlipat ganda bagi seorang muslim yang membaca Al-Quran dan mengamalkannya dalam kehidupan sehari-hari. Lalu apa maksudnya pahala dua kali dalam membaca Quran?

Al-Quran merupakan mukjizat yang diberikan Allah SWT kepada Rasulullah sebagai pedoman dan tuntunan hidup manusia selama di dunia. Umat ​​muslim dianjurkan untuk belajar membaca Al-Quran dengan memperhatikan tajwidnya sehingga dapat melafalkannya dengan baik dan lancar.

Membaca Al-Quran merupakan hal yang tidak sia-sia kerana Allah SWT telah menjanjikan pahala bagi seorang muslim yang membaca Al-Quran walaupun hanya satu huruf saja.

Hal ini sesuai dengan hadis Nabi yang menerangkan bahawa bagi seorang muslim yang membaca satu huruf dalam Al-Quran,

Maka dia berhak menerima satu kebaikan dan satu kebaikan tersebut akan dibalas dengan 10 kali ganda pahala. Sungguh beruntung bagi seorang muslim yang merutinkan diri untuk membaca Al-Quran hingga mengamalkannya untuk kebaikan hidup di dunia.

Dalam hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Aisyah telah dijelaskan bahawa bagi setiap muslim yang membaca Al-Quran dengan lancar maka dia berada bersama dengan para malaikat,

Sedangkan bagi seorang muslim yang belum lancar atau masih terbata-bata kerana kesulitan membaca Al-Quran maka dua pahala yang akan diperolehnya.

Apa maksud dari dua pahala tersebut? Seorang muslim dianjurkan untuk menyisihkan waktunya untuk membaca Al-Quran walaupun masih belum lancar atau tersekat-sekat kerana Allah SWT telah menjanjikan dua pahala baginya.

Dua pahala yang dimaksudkan di sini adalah pahala membaca Al-Quran dan pahala jerih payahnya atau kesulitannya membaca kalam Allah SWT ini.

Seorang muslim yang tetap gigih berusaha membaca Al-Quran walaupun belum lancar dapat menggambarkan semangat yang tinggi untuk berjuang dan tetap membaca Al-Quran sehingga Allah SWT memberikan dua pahala baginya.

Dengan rajin membaca Al-Quran dengan mempelajari tajwidnya maka secara perlahan dan beransur-ansur pelafalan Al-Quran akan semakin lancar. Kesulitan dalam membaca Al-Quran akan beransur-ansur berkurang dengan terus belajar dan membaca Al-Quran secara rutin setiap hari.

Luangkan masa kira-kira 10-15 minit sehari untuk membaca Al-Quran walaupun hanya satu ayat saja kerana semua ini bukanlah perkara yang sia-sia dan Allah SWT telah menjanjikan pahala bagi setiap muslim yang membaca Al-Quran.

Bagaimana dengan seorang muslim yang telah mahir membaca Al-Quran? Bagi seorang muslim yang terbata-bata membaca Al-Quran akan mendapat dua pahala apatah lagi bagi seorang muslim yang telah mahir membacanya maka berlipat ganda pahala baginya.

Seorang muslim yang telah mahir membaca Al-Quran harus meningkatkan kekerapannya dan tetap istiqomah untuk melafazkan kalam Allah SWT setiap hari kerana pahala dalam membaca Al-Qur’an setiap hari sungguh luar biasa.

Alangkah lebih baik lagi jika dapat mengamalkannya dalam kehidupan sehari-hari. Dengan membaca Al-Quran tidak hanya pahala yang akan diperolehi tetapi juga akan mendapat syafaat di akhirat kelak.

Hal ini sesuai dengan hadis Nabi yang diriwayatkan oleh Muslim yang menerangkan bahawa Al-Quran akan mendatangi setiap muslim yang telah membacanya, Di hari kiamat kelak sebagai syafaat baginya.

Al-Quran akan menolong setiap muslim yang telah membacanya dan mengamalkannya, inilah salah satu keutamaan membaca Al-Quran. Sungguh beruntung bagi setiap muslim yang tetap istiqomah membaca, mempelajari, dan mengamalkan Al-Quran selama hidup di dunia.

Semoga kita termasuk dalam golongan orang-orang yang termasuk di dalamnya.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat