Inilah Sebab Mengapa Zikir Menggunakan Ruas Jari Tangan

SUBHANALLAH…!!! TERBONGKAR… Inilah Sebab Mengapa Zikir Menggunakan Ruas Jari Tangan | Berzikir yakni hal yang diperlukan manusia. Sama dengan ikan memerlukan air.

Manusia juga memerlukan zikir. Dalam perjalanan pindah ke Madinah, Rasulullah memerintahkan pada seorang sahabiyah untuk berzikir dengan ruas jari.

Nabi memerintahkan kaum hawa agar sentiasa membiasakan amalan dengan membaca takbir, taqdis, dan tahlil. Semuanya agar dikira dengan ruas jari-jari tangannya. Kerana di Hari Kiamat nantinya, ruas-ruas jari tangan itu akan dimintai info dan dituntut untuk bicara.

Rasulullah juga waktu berzikir menggunakan ruas-ruas jari tangan untuk mengira. Mengenai penggunaan tasbih, beberapa ulama ada juga yang membolehkan dan ada yang menganggapnya sebagai bid’ah.

Oleh itu mulai sekarang ini, teraturlah menggunakan ruas-ruas jari tangan waktu berzikir. Nantinya waktu hari kiamat, tangan kita boleh berikanlah saksi bila semasa kita hidup, kita memakai tangan kita untuk berzikir, menyebut nama Allah SWT.

Sekianlah maklumat ini mudah mudahan bermanfaat serta berguna …

BACA JUGA : MAKANAN TELAH DIHURUNG SEMUT, ADAKAH SELAMAT DAN BERSIH DIMAKAN?

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat