Jenazah Berubah Menjadi Babi Kerana Melakukan Perkara Ini Ketika Hidup

YA ALLAH !! [KISAH NYATA] Jenazah Berubah Menjadi Babi Kerana Melakukan Perkara Ini Ketika Hidup, Jadikan Iktibar Dan Pengajaran | Kematian adalah satu kepastian yang pastinya akan berlangsung pada tiap-tiap makhluk ciptaan Allah SWT.

Hingga saat ajal menjemput kita tidak dapat lari, mengelak atau bahkan juga bersembunyi Walaupun kita belum siap menghadap illahi, masihlah bergelumang dengan dosa, serta belum pernah bertaubat, tetapi kini sudah tiba masanya ajal akan tetaplah menjemput tidak peduli apa pun.

Berikut yang dihadapi oleh lelaki ini, di mana kematian menjemputnya masa ia dalam keadaan yang tidak bersedia. Jenazahnya juga secara tiba-tiba bertukar jadi babi. Momen ini bahkan juga disaksikan segera oleh Rasulullah SAW.

Mudah-mudahan kita dapat mengambil hikmah dari momen nyata yang berlangsung di zaman Rasulullah SAW ini. Lalu seperti apa kisahnya? Tersebut cerita sedetailnya.

Dalam satu kisah diceritakan kalau satu hari Rasulullah SAW sedang duduk bersama beberapa teman dekat, lalu tiba-tiba datang seseorang pemuda Arab yang masuk kedalam masjid sambil menangis. Lihat hal itu Rasulullah SAW juga ajukan soalan, “Wahai orang muda, kenapa engkau menangis?”

Jadi pemuda itu juga menjawab, “Ya Rasulullah, bapa saya sudah meninggal dunia serta tidak ada kain kafan serta tidak juga ada orang yang akan memandikannya.”

Mendengar pengucapan pemuda itu, Rasulullah SAW juga memerintahkan Abu Bakar ra dan Umar ra ikuti pemuda itu untuk lihat masalahnya. Hingga ke-2 teman dekat Nabi itu juga ikuti pemuda itu serta merasakan bapa pemuda itu sudah berubah jadi babi hitam.

Sehingga keduanya juga kembali serta memberitahu Rasulullah SAW, “Ya Rasulullah, kami lihat jenazah bapak pemuda ini sudah bertukar jadi babi rimba yang hitam.” Mendengar pembicaraan ke-2 sahabatnya itu, jadi Rasulullah SAW serta ke-2 sahabatnya itu juga pergi ke rumah pemuda itu.

Lalu beliau juga berdoa pada Allah SWT, hingga may4t itu juga bertukar jadi bentuk manusia awal mulanya. Lantas Rasulullah SAW serta kedua sahabatnya itu menshalatkan jenazah itu.

Walau demikian masa akan dikebumikan, tiba-tiba mayat itu kembali beralih jadi seperti babi rimba yang hitam. Sehingga Rasulullah SAW juga ajukan soalan kepada pemuda itu, “Wahai orang muda, apa yang sudah dikerjakan oleh ayahmu pada saat dia didunia dahulu?”

Jadi berkatalah pemuda itu, “Sebenarnya semasa hidupnya ayahku ini tidak mahu kerjakan solat.” Mendengar pembicaraan pemuda itu, Rasulullah SAW juga bersabda,

“Wahai beberapa sahabatku, lihatlah keadaan orang yang meninggalkan solat. Nantinya di hari kiamat ia akan dibangkitkan oleh Allah SWT seperti babi rimba yang hitam. ”

Lalu dalam kisah yang lain, dikisahkan pada masa kepemimpinan Abu Bakar Ash-Shiddiq ra kalau ada seseorang lelaki yang meninggal dunia. Saat mereka akan menshalatkan jenazah itu secara tiba-tiba kain kafannya bergerak.

Sehingga mereka juga buka kain kafan itu, serta terkejutlah semuanya yang ada lantaran lihat ada seekor ular yang tengah membelit leher mayat itu seta memakan daging serta men’gi’sap d4rahnya. Kebanyakan orang yang ada juga berupaya untuk mem’bu’nuh ular itu.

Walau demikian, tiba-tiba ular itu bicara seperti manusia. Ular itu berkata, “Laa ilaaha illallhu Muhammadu Rasulullah, kenapa anda sekalian akan mem’bu’nuh’ku?

Saya tidak berdosa serta saya tidak bersalah. Allah SWT yang memerintahkan kepadaku agar meny! Ksa jenazah ini sampai hingga hari kiamat nanti. “Lalu beberapa teman dekat juga ajukan soalan,” Apa kesalahan yang sudah dikerjakan oleh jenazah ini? ”

Jadi berkatalah ular itu, “Dia sudah lakukan kesalahan, salah satunya yaitu jika ia mendengar azan, dia tidak mahu datang untuk sembahyang berjamaah, dia tidak mahu keluarkan zakat hartanya serta dia tidak ingin dengar nasihat beberapa ulama. Jadi berikut balasan untuk dia.”

Ke-2 cerita ini hanya sedikit dari cerita mengenai balasan dari Allah SWT pada beberapa orang yang berniat meninggalkan solatnya, tanpa ada alasan yang dibenarkan.

Serta nantinya di akhirat beberapa orang seperti ini akan peroleh sik’saan yang jauh lebih mengerikan dari pada siksaan yang akan ditempatkan Allah SWT di dunia.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat