Kedahsyatan Orang Yang BerIstighfar 100 Kali Sehari

SUBHANALLAH…!!! Inilah Kedahsyatan Orang Yang BerIstighfar 100 Kali Sehari…MENGEJUTKAN…!!! TOLONG SEBARKAN AGAR RAMAI YANG TAHU…!!!

Saya punya kenalan seorang Ustaz yang berjaya menjadi penolong banyak permasalahan orang. Mula yang ingin jodoh, surut rezeki, hingga ingin punya anak.

Ternyata cadangan dia sangat sederhana pada orang-orang tersebut, iaitu membaca Istighfar sekurang-kurangnya 100x sehari.

Tahukah anda? Istighfar sama juga dengan sedekah. Pahala dan kesan yang ditimbulkan daripada amalan ini berkaitan erat dengan janji Allah SWT. Allah SWT telah menjanjikan hadiah bagi siapa saja yang membaca Istighfar.

Janji Allah SWT adalah janji yang PASTI DITEPATI. Janji Allah pada orang yang senantiasa membaca Istighfar yang berkaitan dengan rejeki, anak, dan kebahagiaan dunia.

Allah SWT berfirman : “Maka aku katakan kepada mereka:” Mohonlah ampun (Istighfar) kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat,

Dan memperbanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (Pula didalamnya ) untukmu sungai-sungai. “(QS.Nuh: 10-12).

Tahukah anda? Istighfar membuat Allah senang melihat hambannya, sungguh rugi jika kita tidak mengucapkannya secara rutin setiap hari. Berikut ini sabda Rasulullah SAW tentang hal itu.

Rasulullah SAW bersabda : “Sungguh, Allah SWT lebih gembira dengan taubat hamba-Nya daripada kegembiraan salah seorang dari kalian yang menemukan untanya yang hilang di padang pasir.” (HR.Bukhari dan Muslim).

Sabda Nabi Muhammad SAW buat orang yang senantiasa membaca Istighfar.

Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa yang senantiasa beristighfar, maka Allah SWT akan memberikan kegembiraan dari setiap kesedihannya, dan kelapangan bagi setiap kesempitannya dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangka,” (HR.Abu Daud, Ibnu Majah dan Ahmad).

Dengan membaca beberapa huraian di Al-Quran dan Hadist ini, saya sangat yakin dengan kebenaran cerita Ustaz kenalan saya itu. Bahawa Istighfar adalah penyelesaian 1001 masalah kehidupan bagi siapa saja.

Tapi ada satu perkara yang harus diingat, Istighfar yang diucapkan bukanlah sekadar ucapan belaka. Harus didasari dari hati, merupakan ungkapan taubat dan permintaan maaf atas segala dosa-dosa kita kepada Allah SWT. Dan yang terpenting JANGAN MENGULANG DOSA YANG TELAH LALU.

Semoga artikel ini membawa manfaat dan kebaikan buat kita semua.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat