ApaCerita

My WordPress Blog

Kisah Nabi Musa Ingin Melihat Wajah ALLAH

SUBHANALLAH….. Kisah Nabi Musa Ingin Melihat Wajah ALLAH…!! | Kisah ini memanglah nyata terjadi kerana Allah sendiri yang menjelaskannya melalui kitab suci Al-Qur’an dimana kita tahu bahawa apa yang ada di dalamnya merupakan suatu kebenaran mutlak dari Allah SWT.

Suatu ketika Nabi Musa memenuhi panggilan-Nya. Setelah menyempurnakan 40 malamnya dalam puasa dan beribadah kemudian beliau naik ke Thursina.

Di gunung itulah Allah memberikan firman-Nya dan menurunkan kitab Taurat. Rasa rindu kemudian muncul dari dalam hati Nabi Musa yang ingin melihat wajah Rabbnya.

Nabi Musa berkata bahawa beliau ingin melihat Allah SWT agar ia dapat memandang-Nya. Kemudian Allah menjawabnya bahawa Nabi Musa tidak akan pernah dapat melihat-Nya.

Tapi Dia memerintahkannya untuk mengarahkan pandangan ke gunung Sinai. Jika Musa tetap berada di tempat itu, maka ia akan dapat melihat Allah. Allah berfirman bahawa tidak ada satupun yang mampu melihat-Nya kemudian ia boleh tetap hidup.

Nabi Musa berkata bahawa tidak ada sesuatu pun yang menyekutukan-Nya. Sesungguhnya mati selepas melihat Allah itu lebih disukai Musa daripada ia terus hidup tanpa dapat melihat Tuhannya.

Nabi Musa terus memohon pada-Nya untuk dapat mengabulkan doanya. Bahkan ia rela mati setelah melihat-Nya.

Kemudian Allah berfirman pada Nabi Musa untuk melihat di atas puncak gunung itu dan duduk di atas batu, maka Allah akan menurunkan bala tentera-Nya untuk Nabi Musa.

Para Malaikat, termasuk dari langit ketujuh turun sebagai bala tentera-Nya untuk memperlihatkan diri mereka kepada Nabi Musa. Mereka datang dengan mengeraskan suara tahlil, tasbih mereka seperti suara petir yang menyambar.

Setelah itu, para malaikat penghuni langit kedua juga diperintahkan untuk turun menampakkan diri pada Musa, dengan bentuk dan warna yang bermacam-macam, mereka mempunyai raut muka dan bersayap seperti singa. Mereka berlalu di hadapan Musa dengan suara tasbihnya.

Melihat dan mendengar apa yang terjadi, Nabi Musa mendedahkan bahawa ia telah menyesal atas permintaannya itu. Kemudian pimpinan dari malaikat itu berkata kepada Musa untuk bersabar atas permintaannya itu kerana apa yang dilihatnya saat itu adalah sebahagian kecilnya sahaja.

Setelah itu, Allah memerintahkan malaikat dari langit ketiga juga turun. Mereka berjumlah banyak sehingga tak terhitung dengan pelbagai warna dan bentuk. Mereka mengeraskan suara tahlil, tasbih dengan suara yang menggelegar.

Nabi Musa tambah berputus asa ketika nabi Musa ingin melihat Allah dan Malaikat itu mengatakan agar Musa bersabar kerana ia tidak akan sanggup lagi melihatnya.

Setelah itu, para malaikat dari satu persatu langit turun menampakkan diri di hadapan Musa. Ia semakin tak kuasa sehingga menangis. Ia sudah tidak mempunyai keyakinan boleh selamat dari tempat itu.

Ketua malaikat itu mengatakan bahawa tempat di mana ia duduk sekarang adalah tempat yang akan digunakannya untuk melihat Allah.

Kemudian turunlah malaikat Jibril, Israfil dan Mikail serta semua malaikat penghuni langit ketujuh. Mereka bertanya mengapa Musa memberanikan diri untuk melihat Allah. Ketika malaikat itu diciptakan pun, mereka tidak berani mengangkat pandangannya ke arah Al Arsy.

Musa menjawab bahawa ia hanya ingin mengetahui keagungan wajah Allah yang selama ini belum pernah dilihatnya. Setelah itu Allah berfirman bahawa Dia akan menampakkan diri.

Semua langit dan bumi, mega, syurga, neraka dan seluruhnya bergetar. Semua itu langsung sujud sedangkan Musa masih memandang ke arah gunung.

Pada masa itulah Musa pengsan kerana pancaran cahaya yang begitu mulia. Ia terjungkal dengan batu yang melindunginya agar tidak terbakar. Sungguh tidak ada yang dapat melihat Allah kecuali ia akan mati.

MOHON SUBSCRIBE CHANNEL NASIHAT USTAZ, SEMOGA ADA AMALAN KITA UNTUK HARI INI, JOM BUAT SAHAM UNTUK AKHIRAT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *