Lima Cara Rezeki Suami Mengalir Deras

Info Isteri : Inilah 5 Cara Agar Rezeki Suami Mengalir Deras No. 4 Sungguh Indah Dilakukan | Pekerjaan seorang isteri tak hanya mengurus rumah dan anak saja, tetapi juga mengatur kewangan keluarga.

Berapapun nafkah yang diberikan suami, isteri harus dapat mengatur dan menggunakannya secara bijak. Semua isteri tentu mahukan ekonomi keluarganya selalu cukup dan tidak pernah merasa kekurangan sedikitpun.

Untuk itu, suami perlu bekerja keras untuk dapat memenuhi semua keperluan rumah tangganya agar selalu dalam keadaan cukup. Sebagai seorang isteri, ada hal-hal yang boleh dilakukan untuk menambah barokah rezeki keluarga yang diperolehi daripada usaha suami. Apa saja itu?

Berikut amalan-amalan yang boleh dilakukan isteri untuk menambah barokah rezeki yang didapatkan suami agar rezeki keluarga banyak dikutip dari The Vocket:

1. Berikan Sebahagian Nafkah Dari Suami Untuk Ibu Bapa Dan Mertua, Sekecil apapun atau sedikit apapun, ketepikan sebahagian nafkah dari suami untuk ibu bapa dan mertua.

Walaupun hanya dengan membelikan beras atau keperluan pokok yang lain, sedari bahawa faktor ini sanggup menambah keberkatan rezeki yang diperoleh.

Tutup telinga rapat-rapat dan jangan hiraukan bila menerima ejekan atau dibanding-bandingkan dengan jumlah yang diperoleh daripada menantu lain yang lebih besar, jangan sampai menjadikan hal itu merosakkan niat baik yang kita punya.

Elakkan pula berfikiran seperti ini, “Jangankan untuk ibu bapa, buat keluarga sendiri saja tetap kurang” atau “Ibu bapa dan mertua bukankah telah mapan?”

Kemungkinan ada yang berfikir begitu, tetapi percayalah seandainya mereka mendermakan sebahagian dari rezeki buat keluarga dekat, tak cuma akan menambah barokah bagi kita tetapi dapat mempererat silaturahmi.

2. Sentiasa Mengingatkan Suami Untuk Memberikan Nafkah Keluarga Dengan Rezeki Halal, Kewajipan isteri yang lain adalah selalu mendoakan dan mengatkan suami untuk selalu memberi nafkah isteri dan anaknya dengan rezeki yang halal.

Elemen ini demikian mutlak memandangkan sejumlah isteri yang mengongkong suami dengan banyak tuntutan dan membuat suami menempuh jalan tidak baik dalam mencari nafkah.

3. Mengubah Gaya Hidup Boros, Masak sendiri di rumah akan lebih menjimatkan kos daripada makan di luar atau membeli makanan dari luar. Untuk itu isteri perlu belajar memakasak untuk mengubah gaya hidup yang boros.

Melakukan rawatan badan di salon akan menambah perbelanjaan. Jika hal ini boleh dilakukan di rumah, sehingga boleh menjimatkan perbelanjaan, mengapa tidak?

Bawakan bekal untuk suami supaya tidak perlu makan tengah hari di luar pejabat, juga untuk kanak-kanak supaya tidak jajan sembarangan.

Jalan-jalan ke pusat membeli-belah tiap minggu dapat ditukar dengan ke lokasi lain yang lebih hemat dan tidak mengeluarkan banyak kos, seperti ke taman, alun-alun bandar dan tempat pelancongan percuma lain.

Mudah-mudahan ikhtiar berhemat dan mengubah gaya hidup ini mampu menambah keberkatan rezeki keluarga.

4. Jalankan Ibadah Bersama, Ibadah dan ketakwaan yang kita laksanakan sangat erat hubungannya dengan keberkatan rezeki keluarga.Selain melakukan solat berjamaah setiap harinya,

Cuba lakukan sekian banyak ibadah yang mampu dilakukan bersama dengan keluarga. Mulai dari puasa sunnah Senin dan Kamis, solat tengah malam, membaca Al Quran dan lain-lain.

5. Elakkan Pertengkaran Dalam Rumah Tangga, Pertengkaran hanya akan mencetuskan kebencian dan menghilangkan keberkatan rumah tangga.Istri harus boleh menjadi air penyejuk apabila suami dalam keadaan stres, bukan malah mengeruhkan lagi pertengkaran yang lebih besar.

Mudah-mudahan maklumat ini dapat berguna dan boleh diamalkan dalam kehidupan sehari-hari agar membuat pendapatan suami lebih berkah, melimpah dan mengalir deras.

Sumber: inilah.com

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat