Malaysia Sebenarnya Termasuk Di Lingkaran Api Pasifik

Malaysia Sebenarnya Termasuk Di Lingkaran Api Pasifik

Malaysia Sebenarnya Termasuk Di Lingkaran Api Pasifik | Baru-baru ini rakyat Malaysia telah dikejutkan dengan pernyataan bahawa negara Malaysia telah dihimpit oleh Lingkaran Api Pasifik.

Namun, terbaru United States Geological Survey (USGC) telah mengeluarkan peta lingkaran Api Pasifik dan Malaysia telah dimasukkan ke dalam lingkaran Api Pasifik.

Peta ini telah dimuat naik oleh Ustaz Ahmad Jailani Bin Abdul Ghani yang merupakan Doktor Falsafah dalam bidang Perbankan dan Kewangan Islam di School of Government and International Affairs, Durham University, England.

Beliau telah menghuraikan serba sedikit mengenai lingkaan api pasifik berdasarkan peta yang menunjukkan bahawa Malaysia termasuk dalam lingkaran tersebut.

Ahmad Jailani Abdul Ghani
1. Ini adalah peta Lingkaran Api Pasifik (Pacific Ring of Fire) yang saya sebutkan dalam khutbah Jumaat saya tempohari.

2. Berdasarkan peta ini yg dikeluarkan oleh United States Geological Survey (USGC), negara kita telah dimasukkan ke dalam Lingkaran Api Pasifik.

3. Ada yg berpendapat bahawa Malaysia tidak berada betul-betul di dalam Lingkaran Api Pasifik tetapi di dalam buffer zone (zon penampan). Risikonya? Tetap terdedah kepada bahaya gempa dan tsunami. Na’uzubillah.

4. Inilah ilmu ALLAH. Apa yg kita ketahui hanya terlalu sedikit.

5. Sewaktu saya belajar Geografi di sekolah menengah dahulu, kita diajar bahawa Malaysia berada di luar Lingkaran Api Pasifik. Tetapi sekarang, pakar pengkaji Geologi mendapati beberapa perubahan.

6. Kejadian gempa di negara jiran telah “trigger” dan mengaktifkan titik gempa lemah yg berada di negara kita.

7. Semoga ALLAH melindungi kita semua. Banyakkan istighfar dan taubat kepada ALLAH. Tinggalkan dan cegahlah maksiat yg ada. Perbanyakkan amal soleh.

8. Ya ALLAH. Kami sangat takut kepada malapetaka dan kemurkaan-Mu.

Video di bawah pula merupakan penjelasan daripada salah seorang pensyarah daripada Universiti Malaya dan juga merupakan pakar dalam perkara tersebut. Untuk memastikan lagi sejauh mana kebenarannya,

Pensyarah di Jabatan Geologi Universiti Malaysia Malaya (UM) Profesor Madya Mustaffa Kamal Shuib telah ditemu bual bagi mendapatkan kepastian sebenar mengenai lingkaran api pasifik.

Malaysia Sebenarnya Termasuk Di Lingkaran Api Pasifik

Malaysia Sebenarnya Termasuk Di Lingkaran Api Pasifik

Posted by Apa Cerita TV on Ahad, 24 Mac 2019

Tonton Video Di Bawah Ini Sampai Habis

Power la dik

Posted by Fingo on Isnin, 17 Februari 2020

Register disini>> Join Now ,Selepas Join download Apps Fingo

Wasap : Nik

www.wasap.my/+60176215181/

Leave a Reply