Sapukan Bekas Luka Anda Dengan Ramuan Tradisional

Sapukan Bekas Luka Anda Dengan Ramuan Tradisional Ini Untuk Menghilangkan Bekas Luka Melalui Cara SemulaJadi | Adakah anda seorang yang mempunyai bekas luka di badan? Adakah anda bingung bagaimana langkahnya menghilangkan bekas luka di tubuh anda itu?

Di bawah ini ada cara-cara menghilangkan bekas luka melalui cara yang semulajadi dalam waktu relatif cepat. Anda tidak butuh kuatir lagi mengenai bekas luka yang anda punyai itu. Sehingga tidak butuh hingga lakukan operasi plastik.

Dengan menggunakan panduan ini anda boleh menghilangkannya cuma dengan melaksanakan beberapa langkah yang cukup mudah. Sebahagian bahan dari alam boleh digunakan sebagai ubat penghilang sisa luka.

Mengapa pilih bahan alami dari pada bahan kimia yang banyak di jual di kedai ubat. Alasan mendasar yakni faktor keselamatan, bahan alami cenderung lebih aman tanpa ada butuh kita fikirkan risiko yang bakal disebabkan.

Sedang ubat kimia cenderung mempunyai kemungkinan risikonya yang boleh berisiko serius bila tak pas dengan kulit kita. Diluar itu bahan alami lebih mudah diperoleh serta harga nya juga lebih berpatutan. Baiklah segera saja simak keterangan berikut ini.

Langkah Menghilangkan Bekas Luka seperti berikut

Sebahagian orang yang mempunyai bekas luka memanglah kadang-kadang rimas, terlebih bila sisa luka yang ada kelihatan oleh orang lain. Umpamanya saja, bekas luka ada di tangan, wajah, kaki, serta sisi badan lain yang boleh kelihatan orang.

Bekas luka yang mungkin anda boleh lantaran luka bakar, luka jatuh, luka terhantuk, serta lain-lain itu boleh di hilangkan dengan memakai beberapa bahan alami seperti berikut. Menyembuhkan bekas luka dengan bahan alami begitu minima risikonya.

1. Menghilangkan Sisa Luka dengan Timun
Langkah pertama yang kita ulas yakni memakai buah Timun untuk menghilangkan bekas luka di kulit anda. Bagaimana caranya memupuk?

Buah Mentimun dengan nama latin Cucumis Sativus ini kaya kandungan Vitamin C-nya. Selain itu, ia banyak juga mengandungi potasium yang bagus mencegah kesan radikal bebas. Timun banyak juga mengandungi air.

Menurut salah seseorang ahli kulit asal Nebraska, Joel Schlesinger menyebutkan kalau buah Timun mempunyai kandungan zat Silika (zat yang boleh tingkatkan pengeluaran kolagen dan menghindar keriputan). Tidak heran, bila banyak product kecantikan memakai bahan alami Mentimun ini.

Jerawat juga satu diantaranya dengan memakai Timun. Sedang untuk mengatasi bekas luka iaitu dengan langkah melembutkan buah Timun yang sudah dikupas serta dicuci bersih.

Anda boleh melembutkan buah Timun itu melalui cara mengisar atau menumbuk halus. Selepas itu, beberapa beri pada bekas luka serta biarlah sepanjang malam. Pakai dengan cara teratur, bekas luka perlahan-lahan bakal menghilang.

2. Atasi Bekas Luka dengan Madu
Langkah menghilangkan bekas luka dengan bahan alami selepas itu iaitu memakai madu. Siapa yang menganggap dengan memakai madu, perlahan-lahan bekas luka anda bakal menghilang. Selain itu juga madu dapat menghilangkan bekas luka lama serta cukup ampuh.

Pertama-tama, pastikan madu yang alami, janganlah yang telah bercampur dengan bahan tambahan lain. Sapu-sapu madu ke bekas luka di tubuh anda.

Diamkan sepanjang kurang lebih 30 minit. Selepas itu, cucilah dengan air bersuhu hangat. Kerjakan dengan cara teratur sekian kali dalam seminggu.

3. Memakai Teh
Bahan alami selepas itu, anda boleh memakai teh. Teh yang dipakai untuk menyingkirkan sisa luka adalah type teh hijau. Teh hijau kaya anti-oksidan (EGCG). Anti-oksidan dapat dibuktikan 200 kali ganda lebih hebat menyihatkan kulit dari pada vitamin E.

Anti-oksidan boleh bertindak baik dalam mengelak jerawat, bikin kulit jadi lebih mulus, kurangkan pengeluaran minyak berlebihan, serta pastinya menolong menyembunyikan sisa luka. Langkahnya, pakai hampas teh pada sisa luka, diamkan sepanjang 30 minit, basuh bersih. Mudah bukan?

4. Memakai Daun Pare
Langkah menghilangkan bekas luka selanjutnya iaitu dengan memakai daun Pare. Pare yang popular dengan kepahitannya itu nyatanya mengandungi manfaat tinggi untuk menyingkirkan sisa luka.

Bukanlah buahnya, yang dipakai untuk menghilangkan bekas luka iaitu daun Pare. Langkahnya, haluskan sebahagian helai daun Pare yang telah dicuci bersih terlebih dulu. Janganlah lupa berikan air hangat.

Peraslah daun pare itu, gunakan sarinya untuk memburuk-burukkan bekas luka pada tubuh anda. Kerjakan sekerap mungkin saja (sekian kali satu minggu) untuk memakai hasil optimum. Bilas dengan air bersih sesudah didiamkan selama 30 minit.

5. Memakai Daun Mint
Langkah menghilangkan bekas luka datang dari daun Mint. Mint mempunyai nama latin Mentha Piperita mengandungi manfaat yang hebat untuk kesihatan tubuh anda.

Secara umumnya, kandungan Mint jadikan bahan penambahan untuk product kesihatan khas pembebas masuk angin.

Nyatanya, daun Mint juga bermanfaat untuk menghilangkan bekas luka. Selain itu, daun Mint juga ampuh menghilangkan bekas jerawat, lebam, atau luka bakar.

Cuci dengan bersih sebahagian helai daun pudina, pakai scrubnya untuk memburuk-burukkan bekas luka anda. Bilas bersih. Cara-cara alternatif diatas cukup mudah bukan? Selamat mencuba.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat