Tikus Habis Lari Dari Rumah Disebabkan Bau Daun Ini

Korang mesti tidak percaya, Tetapi ini lah ubat yang boleh menghalau tikus di rumah anda … Sungguh manfaat Daun Tumbuhan Ini,

Beberapa penyakit bahaya boleh berpunca dari tikus. Tidak kira sama ada sakit ringan seperti cirit birit mahukan sakit disebabkan kencing tikus yang boleh menyebabkan kematian.

Oleh itu mencegah lebih baik daripada merawat. Kita perlu mengusir tikus lebih awal sebelum dia membiak dan mendatangkan pelbagai penyakit kepada kita dan keluarga.

Jadi Bagaimana Cara mengusirnya?
Ada beberapa cara boleh dilakukan supaya dapat menghilangkannya. Usaha mengusir tikus yang boleh dilakukan dengan pelbagai teknik iaitu boleh dengan menggunakan alat pengusir tikus seperti racun, perangkap tikus, pengusir tikus elektrik, khidmat pembasmi tikus ataupun dengan cara semulajadi.

Namun tak semua orang melakukan cara tersebut, terlebih apabila memakai racun untuk mengusir tikus yang menjengkelkan tersebut, masalah yang dihadapi ialah sewaktu tikus sudah memakan racun tersebut maka tikus akan mati di kawasan yang sukar,

Sehingga menimbulkan bau bangkai dan jika memakai perangkap tikus maka masalah yang dihadapi ialah mesti membuangnya, tentunya perkara tersebut sangatlah menjijikkan, bukan?

Bagi yang tidak mahu melakukan kerja-kerja yang agak sukar itu, boleh menggunakan khidmat pembasmi tikus untuk mengusir tikus di rumah. Namun menggunakan khidmat pembasmi tikus harus sanggup mengeluarkan wang lebih.

Sebenarnya, mengusir tikus di rumah boleh dilakukan tanpa racun atau secara semulajadi. Cara membasmi tikus rumah tanpa racun ini tidak mengeluarkan wang banyak. Jadi, inilah cara mambasmi tikus atau cara mengusir tikus di rumah secara semulajadi yang terbukti berkesan.

Sebelum membahas lebih jauh, perlu diketahui tikus ini mempunyai bahaya yang sama seperti nyamuk, tikus pun membawa kesan buruk terhadap kesihatan. Cara Membasmi Tikus Di Rumah, Praktikal, Semulajadi dan Terbukti Berkesan

Daun ini bukan sahaja mempunyai banyak manfaat terhadap kesihatan tubuh saja, tetapi daun pudina ini menjadi salah satu tanaman pengusir tikus, sebab tikus amat tidak menyukai aroma daun pudina.

Belilah 1 atau 2 ikat daun pudina, selepas itu ambillah patinya serta larutkan ke dalam air. Apabila sudah larut semburkanlah larutan tersebut ke kawasan yang sering didatangi ataupun dilalui tikus.

Sehingga tikus akan mengelakkan tempat yang diberi larutan mint tersebut, sangat disyorkan untuk menanam pokok pudina di sekitar rumah sebab lebih berkesan.

Demikianlah cara membasmi tikus atau mengusir tikus di rumah tergolong unik dan semulajadi. Tidak hanya murah saja, tetapi cara membasmi tikus dengan cara tersebut pun sudah terbukti berkesan.

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat