Tok Ku Paloh, Seorang Ulama Yang Mempunyai Kemampµan Yang Tidak Dimiliki Manusia Biasa Antaranya Mampu Berjalan Di Atas Air

Terdapat sebilangan manusia istimewa yang memiliki kebolehan luar biasa diceritakan menerusi pelbagai kisah pel1k dan ‘mencarik adat’ dalam warisan masyarakat negara ini sejak puluhan tahun lalu.

Mengikut cerita tersebar dalam masyarakat, tokoh berkenaan dikurniakan kemampuan tidak dimiliki manusia biasa antaranya mampu berjalan atas air, berada di beberapa tempat dalam suatu masa, bergerak ke lokasi jauh dalam masa singkat dan pelbagai lagi.

Antara tokoh terbabit ialah Ulama Besar Terengganu abad ke-19 iaitu Sayyid Abdul Rahman Al-Idrus atau Tokku Paloh yang terkenal kerana tinggi ilmu agamanya selain ditakµti penj4jah Brit1sh pada waktu itu.

Dalam kisah terkenal membabitkan tokoh itu, diceritakan ketika Brit1sh mahu bertapak di Terengganu, mereka menemui Tokku Paloh menyatakan hasrat mengambil Bukit Besar sebagai markas mereka.

Tokku Paloh mengatakan Brit1sh boleh “mengambil” Bukit Besar dengan syarat bukit itu dimuatkan dalam kapal dan dibawa pulang ke negara mereka.

Sind1ran Tokku Paloh menyebabkan pegawai Brit1sh itu s4kit hati dan cuba menunjukkan kemar4han dengan bangun. Akan tetapi, secara tiba-tiba kerusi diduduki penjajah melekat di punggµng mereka.

MENCEMASKAN BRITISH.

Lalu ulama besar itu menyind1r: “Bukan Bukit Besar saja yang kamu mahu ambil, tapi kerusi saya pun kamu mahu ambil juga?”

Selepas peristiwa itu, British menjemput Tokku Paloh ke atas kapal per4ng untuk rundingan kedua. Tindakan bertujuan mengµgut ulama itu secara psik0logi kononnya Brit1sh memiliki angkatan per4ng hebat dan mampu menyer4ng Terengganu jika dihal4ng menduduki negeri itu.

Bagaimanapun, apabila Tokku Paloh naik ke kapal dan setiap kali menyengetkan serbannya, maka kapal besar itu turut senget. Keadaan itu mencem4skan British sehingga membatalkan rundingan serta-merta.

Tokku Paloh juga dikatakan mempunyai kemampuan yang tidak dimiliki manusia biasa iaitu mampu berjalan atas air.

Selain Tokku Paloh, ulama terkenal Kelantan abad ke-19 iaitu Tok Kenali atau nama sebenarnya, Muhammad Yusof, turut diceritakan memiliki kebolehan luar biasa.

Antaranya Tok Kenali diceritakan memiliki mulut ‘masin’ iaitu perkara diucapkannya menjadi kenyataan dengan izin Allah SAW selain firasat sehingga dapat menganggarkan dengan tepat peristiwa bakal berlaku pada masa akan datang.

Dalam buku 7 Wali Melayu, diceritakan Tok Kenali pernah berkata “Jepµn akan menj4jah Tanah Melayu” dan lapan tahun selepas kem4tian beliau, ternyata firasatnya itu menjadi kenyataan.

LUAR BIASA.

Dalam beberapa peristiwa, murid ulama itu mendapati beliau menyeberangi sungai tanpa melalui jambatan atau perahu selain dapat sampai ke suatu lokasi dengan pantas walaupun berjalan kaki.

Terdapat juga peristiwa pelik dan luar biasa berlaku kepada pejµang kemerdekaan negara seperti Mat Salleh, Mat Kilau, Panglima Salleh dan ramai lagi yang diceritakan memiliki kekuatan luar biasa ketika berper4ng.

Ada pahlawan Melayu dahulu kala dikatakan memiliki ilmu keb4l, halimµnan dan pemb1sa ser4ngan yang kini diperturunkan menerusi amalan kebatinan persilatan.

Pejµang menent4ng komµnis di Johor, Salleh Abdul Karim diceritakan memiliki kebolehan luar biasa antaranya mampu menyelinap masuk dalam rumah menerusi celah lubang kecil, malah boleh menghaibkan diri.

Kehebatan ilmu batin Panglima Salleh juga menyebabkan berlaku kejadian aneh antaranya komµnis melihat tubuh pahlawan itu bagai gerg4si sehingga mereka gerµn dan melarikan diri.

KEJADIAN BENAR BERLAKU.

Kebolehan luar biasa dimiliki manusia tertentu bukanlah cerita d0ngeng dan tahyµl kerana ia benar-benar berlaku dalam masyarakat sejak berkurun lalu.

Bagaimanapun, dalam menilai hakikat misteri ini, pastinya umat Islam harus meyakini semua kejadian dan kebolehan itu berlaku dengan izin Allah SWT atas asbab kurniaanNya kepada manusia.

Ulama membahagikan kebolehan luar biasa diperoleh seseorang kepada lima iaitu mukjizat, keramat, maµnah, sih1r dan istidraj.

Mukjizat hanya dikurniakan Allah kepada Nabi dan Rasul untuk meyakinkan manusia bahawa agama dan ajaran dibawa bukan ciptaan tetapi berasal daripada Tuhan Yang Maha Berkuasa.

Antara mukjizat yang masyhur ialah tongkat Nabi Musa mampu menjadi µlar besar serta membel4h lautan, jasad Nabi Ibrahim tidak terbakar dalam api marak, tangan Nabi Daud mampu membentuk besi selain Nabi Muhammad SAW dapat membel4h bulan.

Selain mukjizat, keramat juga keistimewaan luar biasa dikurniakan kepada manusia tetapi keramat diberikan Allah kepada hambaNya yang soleh. Keramat banyak diriwayatkan berlaku kepada ulama dan wali Allah.

PERTOLONGAN DARI ALLAH.

Maµnah pula berupa perkara luar biasa dikurniakan Allah kepada manusia sebagai pertolongan terhadap individu terbabit dalam perkara tertentu seperti ketika menempuh bahaya atau berhadapan kesµkaran hidup.

Kebiasaannya maunah diperoleh orang yang selalu taat kepada Allah dan pertolongan itu diperoleh secara tidak disangka-sangka.

Terdapat juga kebolehan luar biasa dimiliki manusia yang dianggap jahat dan kemampuan itu diperoleh menerusi sih1r iaitu amalan ilmu hitam membabitkan bantuan jin.

Selain sih1r, istidraj pula kurniaan Allah kepada manusia kufµr dan ingkar supaya mereka terus kµfur sehingga tidak lagi dapat diselamatkan daripada az4b ner4ka.

Sumber BH