Waspada Binatang Transparant Ini Hidup Dalam Air Minuman Anda

Waspada Binatang Transparant Ini Hidup Dalam Air Minuman Anda, Ini Penjelasannya | Apa yang dipaparkan dalam gambar diatas iaitu Transparent Eel Larva. Ini iaitu haiwan yang hidup di air yang beracun untuk manusia dan haiwan berdarah panas yang lain. Jadi berhati hatilah sebelum anda meminum air.

Hati hati bila anda minum dari air paip atau air PAM yang belum masak. Air yang akan kita minum sebaiknya di masak terlebih dulu sampai mendidih untuk memusnahkan semuanya organisme air yang tidak terlihat oleh mata.

Bila anda haus sewaktu sedang dalam perjalanan atau di luar rumah, lebih baik anda beli air minuman kemasan berkedap dari pada anda membeli air ais di tepi jalan yang tidak di ketahui sama ada airnya sudah dimasak atau belum.

Maklumat ini baru sahaja diperolehi dari tulisan pengguna facebook bernama Gens Sharon,

Tulisan itu sudah di share oleh 619. 871 orang pengguna facebook yang lain. Sila berikan maklumat ini kepada semua orang. Semoga berguna.

BACA JUGA : MAKANAN TELAH DIHURUNG SEMUT, ADAKAH SELAMAT DAN BERSIH DIMAKAN?

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Mohon Subscribe Channel Nasihat Ustaz, Semoga Ada Amalan Kita Untuk Hari Ini, Jom Buat Saham Untuk Akhirat